• Гърция
  • Испания
  • България
  • Турция

Гърция

Гърция

Гърция се радва на повече от 250 слънчеви дни или около 3000 слънчеви часа годишно.

Корабоплаването е една от най-важните индустрии в Гърция още от Древността. Днес Гърция притежава флот от над 3800 кораба, повечето от които плаващи под чужд флаг, с общ капацитет от 98.195.100 тона, което е 15% от капацитета на международното корабоплаване.

Средната месечна заплата в Гърция е приблизително 800 евро.

В Гърция има около 7000 пещери, формиращи 24 000 км. подземни галерии.

Гърция е една от страните в ЕС с най-нисък процент разводи. За сметка на това този на абортите е един от най-високите.

Гръцкият език е говорен в продължение на 3000 години, с което се превръща в един от най-старите езици в Европа.

Много гръцки структури като врати, первази, мебели и църковни куполи са боядисани в тюркоазено синьо, особено на Цикладските острови. Цветът е широко използван, тъй като според древно вярване този нюанс на синьото предпазва от злото.

Гърция има повече археологически музеи от всяка друга държава в света.

Съвременна Гърция заема малка част от земите, покривани от древната гръцка цивилизация – Южна Италия, крайбрежните райони на Турция и Черно море, както и някои колонии в Северна Африка, Южна Франция и Испания.

Популярната играчка йо-йо, втората най-стара позната играчка в света, води началото си от времето на Древна Гърция, т.е. от около 3000 г. пр. Хр.

Непрекъснато обитаван повече от 7000 години, Атина е един от най-старите градове в Европа. Това е и родното място на демокрацията, философията, Олимпийските игри, политическите науки, литературата, историографията, основните математически принципи и теориите за трагедията и комедията.

Гърците, днес трети в света по производство на маслини, отглеждали маслинови дървета още от Древността. Някои от тях, засадени още през XIII век, продължават да дават плод! А гърците консумират повече зехтин на глава от населението от всяка друга нация.

Според древната митология възникнал спор за името на областта Атика и главния й град. Зевс, повелителят на боговете, наредил на Атина и Посейдон да дадат дар на нейните жители, а хората трябвало да направят избор в зависимост от неговата полезност. Посейдон забил тризъбеца си в скала, от която бликнал солен извор. Дарът на Атина бил маслиново дърво, поникнало от нейното копие. То било сметнато за по-ценно и оттогава насетне градът носи нейното име.
Изразът „Да хванеш бика за рогата” идва от легендата за седмия подвиг на Херкулес. На гръцкия герой било заповядано от цар Евристей да доведе животното в Микена, за да бъде принесено в жертва на бог Посейдон. Херкулес го укротил, хващайки го за рогата.

Думата „трагедия” на гръцки означава „козя песен” – актьорите, участващи в ранните гръцки трагедии, посветени на Дионис, бога на виното, носели кози кожи. Трагедиите в Древна Гърция разкавали истории за богове, царе и герои, докато комедиите били предназначени за простолюдието

На гръцкия философ Анаксимандър (ок. 610-546 г. пр.н.е.) се приписва първият философски трактат и направата на първата карта на познатия свят. Той е считан и за първия учен, осъществил научен експеримент.

Powered By OpenCart
Туристическа агенция - Савов © 2019