• Гърция
  • Испания
  • България
  • Турция

Русия

Русия

Русѝя (на руски: Россѝя), или Ру̀ска федера̀ция (на руски: Россѝйская Федера́ция; съгласно чл. 1 от Конституцията на страната, наименованията Руска федерация и Русия са равнозначни), е най-голямата по територия държава в света.
Тя обхваща обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Русия граничи с 18 държави — 12 в Европа, четири в Азия и с две по вода (САЩ при Беринговия пролив и Япония при Южнокурилския пролив). Общата дължина на държавните граници възлиза на 57 946 км[3]. Северната и източната ѝ граница представляват Северния ледовит (19 240 км) и Тихия океан (12 280 км). Русия също така има излаз на Азовско море (672 км), Черно (430 км), Балтийско (135 км) и Финския залив (540 км), както и Каспийско море (920 км).
За година на основаване се счита 862, когато варяжкият принц Рюрик започва да властва над Новгород, и дава началото на Рюриковичите, които управляват Русия през следващите 700 години. На територията на днешната Руска федерация в Европа са съществували няколко големи държави, сред които са Волжка България и Киевска Рус, но образувалото се в началото на 15 век Велико Московско княжество завладява всички останали. В края на 17. и началото на 18 век руската държава започва завоевателни походи. Към края на 18 век Руската империя вече се простира на три континента — Европа, Азия и Северна Америка, включваща в себе си стотици различни народи, култури и вероизповедания. През 1917 избухва Октомврийската революция, в следствие на която самодържавието е свалено, а властта на императора — отнета. На власт идват болшевиките, водени от революционера Владимир Ленин. Малко след това се създава първата в света комунистическа държава — Съюз на Съветските Социалистически Републики (СССР), просъществувала до 1991 година. След разпада на СССР се появява съвременната държава, позната като Руска федерация.
Със своите 17 098 242 km2, Русия е най-голямата страна по територия в света, като покрива една осма от територията на Земята. Със своите 143 млн. души население, тя е осмата страна по население. Русия притежава най-големите световни запаси от минерали и енергийни ресурси, което я прави енергийна суперсила.Русия има най-обширните горски масиви в Европа и света,[8] а нейните езера съдържат приблизително една четвърт от световния запас на чиста, незаледена вода.
Русия е президентска република, където президентът има широки правомощия. В момента поста заема Владимир Путин. Русия е на седмо място в света по брутен вътрешен продукт за 2010 ($ 2,229 трлн.), разполага с четвъртата по големина армия в света, най-големият ядрен арсенал и е първата страна, изпратила човек в Космоса. В началото на 21 век Русия отново заявява претенциите си да бъде една от световните суперсили, както СССР в миналото и е членка на Г-8.

Няма добавени продукти в тази категория.
Powered By OpenCart
Туристическа агенция - Савов © 2019