• Гърция
  • Испания
  • България
  • Турция

Китай

Китай

На хартия всеки знае, че Китай е държавата с най-многобройно население в света, както и това, че там се произвежда всичко, макар и в доста случаи със съмнително качество. Като цяло обаче много малко хора са запознати с действителността от живота и битието на китайците. Повярвайте - наистина ще се учудите колко малко всъщност знаете за тази велика държава!

В Китай има почти безброй диалекти. Но в последно време най-голямо разпространение благодарение на радиото и телевизията получава пекинският.
Грамотността в Китай винаги е била на почит, но грамотни са били само знатните хора. За изучаване на традиционните йероглифи е било необходимо средно около 10 години - нещо, което обикновеният китаец е нямало как да си позволи.
С течение на времето йероглифите са били опростявани неведнъж и съответно грамотни са ставали все повече и повече хора.
В края на краищата благодарение на Дън Сяо Пин през 1959 година била въведена (pīnyīn) - фонетичната транскрипция на йероглифите, благодарение на което китайският език става възможно да се научи като обикновен чужд език.
Китайският език е тонален - една и съща гласна може да се произнася по пет различни начина (без тон, равно, възходящо, низходящо и низходящо-възходящо).
Но  въпреки че изглежда свръхтруден, граматиката на китайския език е елементарна - няма падежи, склонения и родове - еднотипно и винаги еднакво повторение на фразите, минимален брой предлози. Ако не бяха йероглифите...
Чуждите езици тук изобщо не са на почит. На пекинското летище, където логично всички би трябвало да знаят поне два езика, всъщност по-голямата част от служителите не знаят дори английски.
За всеки член от семейството има отделна дума - за по-стария и по-младия брат, сестра, за дядото и бабата.

Китайските изобретения
много предмети и полезни технологии са били изобретени в Китай, много преди да бъдат въведени в други страни.
Те са изобретили хартията, печатането, коприната, хвърчилото, чадъра, сметалото порцелана и барута.

В Китай е измислена хартията през втори век пр.н.е.. Хората са започнали да използват растения като конопа за направата на хартия. Осем века по-късно, производството на хартия се разпространява в арабския свят по късно и в европа.

Преди да измислят печата, всяка книга е трябвало да се преписва на рака. Първоначално текстовете и илюстрациите са изрязвани върху дървени блокчета и по този начин са печатани книгите.

Те също са открили барута, като открил, че може да го смесват със стрелите и по този начин получили ново оръжие. През 13-ти век и арабите се научили как да правят барут от китайците и след това и европейцитеса разбрали как да правят барут от арабите.

През 20-ти век Китай си спечели репутацията на страна за масово производство на евтини стоки. Днес някой китайски марки стават световни марки, най-вече в производството на компютри и химикали.

Китайския символ
Това е пандата, те са може би най – обичаните животни в Китай и се разглеждат като национално богатство. Те обитават планините в югозападната част на Китай и те се хранят с бамбук. Те са застрашени от изчезване, но учените успяват да ги отглеждат.

Великата китайска стена- тя е построена през 3-ти век пр.н.е. За да се спре контрабандата.
Тя е може би един от най-големите стоителни проекти който е правен някога. Тя е разширена по времето на династията Мин до 6400км, като строителството е отнело 200 години.

Няма добавени продукти в тази категория.
Powered By OpenCart
Туристическа агенция - Савов © 2019