• Гърция
  • Испания
  • България
  • Турция

Англия

Англия

Англия получава името си от германското племе Англи, които се заселват в централната, източната и западната част на острова през V-VI век. Представители на друго германско племе - Сакси- се заселват в южната част на острова. Но в този период Англия не е единна държава, тъй като племената живеят в много на брой малки кралства.

Те постепенно се обединяват и Англия става единна държава през 927 г. Първият крал на Англия се нарича Ателстан. Той губи голяма част от територията на страната във войните си с датските племена, които създават своя държава в североизточната част на Англия. И днес много от населените места в този район (основно в областите Йоркшир и Линкълншир) имат имена с датски произход. В този период единственото останало свободно английско кралство било Уесекс (Западна Англия). След много битки крал Алфред от Уесекс успява да обедини всички кралства под своето управление. Но скоро след смъртта му, Англия минава под управлението на датския крал Кнут Велики.

Скоро Англия отново извоюва самостоятелността си. Но в битката при Хейстингс през 1066 г. Уилям Завоевателя побеждава английския крал Харолд II и установява френско управление на страната. Въпреки че официално Уилям се води крал на Англия, в следващите 300 години официален език на кралството е френският.

Англия завладява Уелс през XIII век. По това време се водят много войни, най-често срещу Франция и Шотландия.

През 1337 започва Стогодишна война. В битките при Креси, Поатие, Азенкур и много други битки англичаните побеждават. Франция побеждава в битката при Кастийони отблъсва Англия. Това е краят на войната.

След смъртта на кралица Елизабет I през 1603 г. за наследник на трона е избран шотландският крал Джеймс IV, който става крал и на Англия под името Джеймс I. Двете държави под негово управление продължават да бъдат независими една от друга със собствени закони и парламенти. Но той решава да ги кръсти с общото име Великобритания. Това положение се запазва до 1707 г., когато под управлението на кралица Анна Англия и Шотландия официално се обединяват под името кралство Великобритания, а членовете на шотландския парламент се присъединяват към членовете на английския.

След този момент, историята на Англия става История на Обединеното кралство.

Кралство Великобритания се преименува в Обединеното кралство през 1800 г., когато ирландският парламент се „влива“ в британския и държавата става Обединено кралство Великобритания и Ирландия до отделянето на Ирландия през 1922 г. Днес само Северна Ирландия е част от Обединеното кралство, а Англия е единствената част на кралството без собствен парламент. Функциите на парламент на Англия се изпълняват от парламента на Обединеното кралство, функциите на правителство — от правителството на Обединеното кралство. Изпълнителната власт на Обединеното кралство отговаря и за територията на Англия и се оглавява от министър председателя.

Няма добавени продукти в тази категория.
Powered By OpenCart
Туристическа агенция - Савов © 2019