• Гърция
  • Испания
  • България
  • Турция

Полша

Полша

Република Полша (на полски: Rzeczpospolita Polska, Жечпосполита Польска; остар. Лехия) е държава в Централна Европа.[4][5] Тя граничи с Германия на запад, с Чехия и Словакия на юг, с Украйна и Беларус на изток, и с Литва и Русия (Калининградска област) на север, както и с Балтийско море. Общата ѝ площ възлиза на 312 679 квадратни километра,[6] което я прави 69-та по площ в света и 9-та в Европа. Полша е унитарна държава, разделена на 16 войводства. С население от 38 милиона души[6] Полша се нарежда на 34-то място в света по население и като 6-тата най-многолюдна страна-членка на Европейския съюз.[7]
Основаването на полската държава се свързва с налагането на християнството през 966 година от княз Мешко I на територия, приблизително сходна с тази на съвременна Полша. През 1025 година се формира полско кралство, което в последствие образува съюз с Великото литовско княжество, известен като Жечпосполита. Съюзната държава престава да съществува през 1795 година, когато Кралство Прусия, Руската империя и Австрия си поделят земите на Полша. През 1918 година Полша връща независимостта си след оттеглянето на Русия и загубата на Германия през Първата световна война. През септември 1939 година е нападната от Нацистка Германия, което дава началото на Втората световна война. По време на войната загиват над 6 милиона полски граждани, а голяма част от еврейското ѝ население е избито. През 1945 СССР налага комунистически строй и страната се трансформира в народна република до 1989 година. Падането на комунизма в Източна Европа през 1989 година дава началото на т.нар. "Трета полска република".
Въпреки огромните разрушения в следствие на войната, Полша успява да се възстанови, а след 1989 година успешно развива демократиция и пазарна икономика, и днес се нарежда сред държавите с висок индекс на човешко развитие[8] и стандарт на живот.[9] Страната е членка на Европейския съюз, НАТО, ООН, СТО и редица други международни организации.

Няма добавени продукти в тази категория.
Powered By OpenCart
Туристическа агенция - Савов © 2019