• Гърция
  • Испания
  • България
  • Турция

Сърбия

Сърбия

Република Сърбия (на сръбски: Република Србија или Republika Srbija) е държава в Югоизточна Европа. На север Сърбия граничи с Унгария, на изток - с Румъния и България, на юг - с Република Македония и Косово, на югозапад – с Черна гора, а на запад - с Босна и Херцеговина и Хърватия. Столицата ѝ е Белград.
Сърбия започва да съществува като отделна държава под името Рашка през 768 година. През 9 век сърбите приемат християнството на мястото на славянския политеизъм. Най-голямото териториално разширение на Сърбия е през 14 век, когато Душановото царство завладява голяма част от Западните Балкани. През 16 век сърбите попадат под османска власт, която с известни прекъсвания трае до 1817 година, когато след серия от въстания сръбската държава е възстановена под формата на конституционна монархия. Малко след освобождението си Сърбия става първата държава на Балканите, отхвърлила феодализма.[3] През 1918 година към територията ѝ се присъединява бившето Хабсбургско владение Войводина. След края на Първата световна война се образува държавата Югославия, която просъществува под различни форми на управление и териториален обхват до 2006, когато и последната ѝ република — Черна Гора, обявява независимост от Сърбия.
Страната е членка на ООН, Съвета на Европа и ЦЕФТА, стреми се към членство в Европейския съюз и пази военен неутралитет.
Основната част - 80 на сто от територията на Сърбия се намира Балканския полуостров, а 20 на сто се намират в Панонската низина. Общата дължина на границите на страната е 2114,2 км. Общата ѝ площ е 77,47 хил.кв.км., от които: Сърбия -55,97 и Войводина -21,51 ; Територията на Косово и Метохия е 10,89 хил.кв.км. Северната част на страната заема Среднодунавската равнина, а останалите са заети от ниски и средновисоки планини -Повлен, Беляница, Златибор, Чемерна, Копаоник, Сува планина, граничните Шар планина и Кораб планина с най-висок връх Черни(2764м.). В страната има над 15 върха с височина над 2000м. Преобладаващият в страната климат е умерено - континентален . Средни температури за януари -от 3 до 9 C, за юли от 18 до 25 C. Валежи -400-800 мм в Среднодунавската равнина, до 1500 в високите части.
Планинският релеф на Сърбия е изпъстрен с множество каньони и пещери. Планинските области се отличават с малка плътност на населението и добре запазена природа. Страната е богата на води, по което се отличава от България. Най-големите плавателни реки са Дунав (588 км), Сава (206 км), Тиса (168 км) и отчасти Велика Морава (185 км). Други големи реки са Западна Морава (308 км), Южна (Българска) Морава (295 км), Ибър (272 км), Дрина (220 км) и Тимок (202 км). Най-голямо изкуствено езеро в Сърбия е Джердап, чиято площ в сръбска територия е 163 км².
Сърбия има 5 национални парка - Джердап, Копаоник, Тара, Шар планина и Фрушка гора. Сърбия се намира на Балканския полуостров.Северната част и е заета от плодородната Войводина там се отглеждат различни земеделски култури например пшенеца,царевица,тютюн,коноп,зеленчуци,плодове,захарно цвекло и др.Климата в Сърбия е умереноконтинентален.

Няма добавени продукти в тази категория.
Powered By OpenCart
Туристическа агенция - Савов © 2019